Coats Crafts Site Banner
Coats Site Title
бродерия дизайнери
 

Представяме ви Антоанета Толтукова – майстор по везба и нейните бродерии
Казвам се Антоанета Толтукова – Хаджиперева. Родена съм и живея в София. По професия съм икономист. Работя като счетоводител. Имам голямо и задружно семейство.

 

Откакто се помня държа иглата във всичките й разновидности. Мога да плета на 1 и 5 игли, с кука и фуркет. Но най обичам обикновената игла с ухо. С нейна помощ и конец бродирам всичко – цветна и бяла бродения, ажури, кене. Но най-голямата ми страст са българските национални шевици. От 1984 г. съм майстор по „Везба” в ЗМНХЗ и това е най-престижната ми диплома. Участвала съм на изложби по цял свят, а облеклата, ушити от мен са пръснати по света.

 

Популярни български изпълнители излизат на сцената с тях – хор „Бодра смяна”, народният певец Стоян Борисов, гъдуларят на оркестъра на "Сите българи заедно" Пепи Миланов. Младоженци се вричат в най-тържествения си ден, облечени с извезани от мен тоалети. С мои облекла са танцували и адреналинките от "Господари на ефира". Освен облекла, изработвам картини, аксесоари и покривки, извезани с национални шевици.

 

С гоблени се занимавам от 1978 година. Отдавна исках да започна да правя и мои авторски гоблени. Първият ми голям проект е икона на св. Петър и св. Павел. Този гоблен е предназначен за новостроящата се едноименна църква в с. Ялботина до град Драгоман. Досега съм разработила 50-тина модела в раздели зодии, религия, природа, космос, спорт, художници... Имам идея областите, от които са гоблените, да се увеличат.

 

Работя с мулине Aнхор. Много харесвам тези конци. Те са еднакво плътни, с блясък, а цветовата гама е достатъчно богата, за да задоволи и най-взискателните. Не пускат боя и не се повреждат при пране. Използвам тези мулинета откакто фирма Коутс е на българския пазар.

 

Надявам се моделите ми да ви харесат.

 

www.primway.net/bg/gallery/nettys-bulgarian-embroidery-art

e-mail: nettyat@abv.bg

skype: nettyat

 

В галерията от безплатни схеми за бродерия можете да намерите атрактивен мотив от българска национална шевица. Ако не знаете как се бродира традиционния за шевиците бод - надникнете в Как се прави.

 
 
шевица от антоанета толтукова